subota, 3. svibnja 2014.

Vuk u dvorištu kao dokaz emotivne privrženosti životinjama

Sulejman Zenković (40) mještanin Donje Lubije kod Prijedora, svojoj okolini je poznat kao veliki ljubitelj životinja , a da posjeduje neizmjernu ljubav  prema njima dokazao je s tim što je na svom imanju nabavio i vuka.

Interesovanje je počelo još prije nekoliko godina kada je Sulejman primjetio ovu divlju životinju prolazeći kroz jedno selo u blizini Sanskog Mosta.
Zbog poslova koje sam obavljao u tim krajevima ova životinja mi je zapela  za oko i mnogo puta sam se zaustavljao moleći gazdu da mi je proda, ali on tada o tome nije htio ni da čuje govori Zenković.
Na kraju mu se sreća ipak osmijehnula i to prije samo par dana kada ga je isti gazda pozvao i rekao da ga godine i starost spriječavaju u daljnoj brizi.
Vuk, malo pitom i još više divlji polako se privikava na novi dom ili tako sve barem izgleda. Prvi dan je pokazivao znakove agresije što je u prvi mah zabrinulo i komšije.
vuk3
Stvari su se znatno izmijenile jer  je brzo postao interesantan okolini ali i uzrok mnogobrojnih posjeta znatiželjnih prolaznika i posjetioca, koji dolaze i iz susjednih gradova.
Sulejman kaže da ga nije teško hraniti, a zanimljivo je da jede samo iz šerpe koja je stigla sa njim. Veoma je mudar i ne uzima ništa od nepoznatih osoba. Ne želi jesti ni hranu koju mu da moja žena.
Vuk  je kako kaže prije samog dolaska prošao redovne zdravstvene kontrole, da  mu je nešto posebno i da nema namjeru da ga pušta u divljinu.
Koliko je ovaj čovjek privržen životinjama dokazuje činjenica da bi čak kako kaže držao i medvjeda, ukoliko bi za to imao adekvatne mogućnosti.
vuk2
Cijeli svoj život drži životinje sa čime nastavlja porodičnu tradiciju, koju namjerava prenijeti i na svog sina.  Zenković kaže da ne postoji ništa što bi ga u životu više obradovalo nego da je okružen životinjama kojima pruža mnogo pažnje i ljubavi.

Nema komentara:

Objavi komentar